Open menu Close menu

Under halvdelen af unge i 15-års-alderen, der har oplevet sociale problemer hos dem selv, eller hos nogen de kender, søger hjælp. Samtidig er der stor forskel på, hvordan drenge og piger vil reagere, hvis de oplever vold, seksuelle overgreb eller misbrugsproblemer.

I undersøgelsen har Børnerådet spurgt 1.500 elever i 8. klasse om deres erfaringer med vold, seksuelle overgreb og misbrug af alkohol eller stoffer i hjemmet eller i deres omgangskreds. 8 pct. af de unge svarer, at de har haft behov for hjælp i forbindelse med, at de selv, eller nogen de kender, har oplevet vold i hjemmet, og under halvdelen har opsøgt hjælp. 5 pct. af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med seksuelle overgreb, og præcist halvdelen af disse unge har opsøgt hjælp. 6 pct. af de unge har haft behov for hjælp i forbindelse med alkohol eller stoffer, og her har lidt under halvdelen opsøgt hjælp.

Pigerne vil søge hjælp i det nære, drengene hos professionelle

Uanset om det handler om vold, seksuelle overgreb eller misbrug af stoffer eller alkohol, vil pigerne primært henvende sig til personlige relationer som fx forældre, andre familiemedlemmer, venner eller lærere. Drengene er derimod mere tilbøjelige til at ville henvende sig til myndigheder og rådgivningstilbud som fx kommune, politi og Børnetelefonen. Pigerne opsøger desuden langt oftere hjælp, når de har brug for den, end drengene.

De særligt udsatte unge

En lille andel af de unge har oplevet behov for hjælp i forbindelse med flere af de typer problemer, undersøgelsen spørger til. Der er således tale om unge med et særligt stort behov for hjælp og rådgivning. De unge, som har haft behov for hjælp i forbindelse med alle tre typer af problemer; vold i hjemmet, seksuelle overgreb samt misbrug af alkohol eller stoffer i hjemmet, udgør 1,1 pct. af de unge i panelet. Det svarer til ca. 750 af alle unge, der gik i 8. klasse i skoleåret 2014-15.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Om undersøgelsen

Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 1537 elever i 8. klasse. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i maj 2015.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.